Rozhledny 2003 - ŠELMERK u Mladé Vožice - rozhledna č.43

31.05.2003 20:54

Na jaře letošního roku se sešla celá posádka našeho expedičního týmu na operativní schůzce kvůli naší účasti na letošních rozhlednách. Hlavním bodem zmíněné schůzky byla příprava fondue, tak si můžete představit, jak asi vypadala. Po dojedení tohoto mého oblíbeného (pro některé naše členy dosti komplikovaného) pokrmu, jsme se odebrali k mapě rozhleden. Již předtím jsme podnikli několik málo rekognoskačních výletů, které nám ovšem při rozhodování nebyly moc platné. Naše posádka se rozdělila na dva tábory. Jedna polovina se přikláněla k výjezdu na naši již osvědčenou kótu Děd u Berouna, ta druhá chtěla něco nového. Že prý je to větší dobrodružství. Následovala asi hodina doslova trhoveckého dohadování, ze kterého po několika ultimátech Krtka - Kbely vzešla rozhledna - torzo hradu Šelmberk u Mladé Vožice. Pro tuto akci jsme zvolili velitele Davida - Boleslav, rozdělili jsme si úkoly, kdo co zajistí a rozešli jsme se. 

Za několik málo dní Roman - Letňany oznámil, že zastupitelé Mladé Vožice s naším pobytem na rozhledně souhlasí, a vydali jsme se na místo, pro zjištění technických parametrů a jiných pro nás podstatných informací. Po příjezdu na místo jsme zvedli hlavy k vrcholu kruhové věže vysoké 26m a obvodem 32m. Pro zajímavost, síla zdi nad základy je 3,5m. Tento údaj byl důležitý, protože nás ubezpečil, že věž v dohledné době nespadne. Na vrcholku věže probíhaly stavební práce, ale starosta Mladé Vožice nás ujistil, že do termínu Rozhleden 2003 budou hotové.

 

31. května 2003

Po obědě se schází celá posádka ve složení David - Boleslav, Roman - Letňany, Martin - Počernice, Mirek - Líbeznice, Krtek - Kbely a já k nalodění do 2 expedičních vozidel což byly "teamový" Peugeot 306 a vypůjčený Peugeot Partner. Nakládali jsme mnoho věcí, mnoho zbytných věcí, na ty podstatné se opět trochu pozapomnělo. Ale vše potřebné pro navázání spojení a zajištění cateringových služeb pro posádku bylo zabaleno!

Cesta byla příjemná - zvláště v klimatizovaném Partnerovi. Také jste mohli sledovat na kanále 26 naši korespondenci mezi vozidly, jež naplňovala všechny známky našich bláznivých relací, které jeden náš kolega z Letňan nazývá výstižně a jedním slovem Pakárna.

Po příjezdu na místo jsme byli mírně zaskočeni počtem vozidel v prostoru u hradu. Roman sice říkal, že mu starosta telefonem sdělil, že na hradě bude v sobotu probíhat nějaká akce, ale nějak jsme si to nedokázali představit. Na plácku pod hradem vyhrávala jedna nejmenovaná česká rozhlasová stanice, opékaly se klobásy, točilo se pivo atd. Zjistili jsme, že se jedná o akci, kdy většinou cykloturisté poznávají kulturní památky kraje. Rozhledna tedy byla otevřena pro veřejnost a to nám trošku komplikovalo postavení antény a zřízení pracoviště. Mezitím začalo dost silně pršet. Cykloturisté odjíždějí a návštěvníci to už také vzdali. Využili jsme krátkého vyjasnění k postavení antény a zažehnutí grilu. V tu chvíli, co začalo uhlí alespoň trošku hořet přišla další přeháňka. Museli jsme se již potmě přesunout do jeskyně. Odtud jsme zásobovali jídlem Mirka Líbeznice, který již pilně vysílal a lovil spojeníčka do soutěže. Před půlnocí jsme se již všichni přesunuli do hlavního stanu - pod novou střechou na vrcholku rozhledny. Připravili jsme si prostor pro spaní a netrpělivě čekali na zahájení štafety. Trochu nás udivilo, že hlavní organizátorka Jiřina - Písnice zvolila pro řízení akce dosti nízkou kótu, odkud ani přes (domníváme se) použitý "teplometík" nebyla dostatečně dobře pobratelná.

 

1. června 2003 01:00

Honza Sosnová z Klínovce startuje štafetu. Náš velitel David - Boleslav nervózně ocucává tužku. Čeká na svou chvíli. Zapomíná lokátor našeho QTH, pak zase nadmořskou výšku. "Rozhledna 41 předává na rozhlednu 43." David odříkává svůj příspěvek a pak následuje malý zmatek, protože jsme nebyli informováni, že Párátko - Ďáblice pro nemoc nenastoupil. Předali jsme tedy na 44 a pešek mohl pokračovat. Při potvrzovacím kole David oznámil, které rozhledny jsme vůbec nepobrali (bylo jich docela dost). Po skončení akce jsme navázali ještě několik spojeníček, a znaveni jsme ulehli ke spánku. Ráno se vydal velitel rozhledny na ochoz. Byli jsme svědky zajímavého úkazu (upozorňuji, že van de Graafův generátor nepatřil ani mezi ty zbytné věci a sebou jsme ho opravdu neměli).

Pořídili jsme několik dalších snímků a začali jsme balit vybavení. Po uklizení rozhledny (mezi to patřilo i omytí prkénka ze kterého večeřel Mirek Líbeznice - z toho jsem byl dost zoufalý) a po naložení všech těch potřebných i nepotřebných věcí jako například odpad
Snoopy - Kbely

 

Diskusní téma: Rozhledny 2003 - ŠELMERK u Mladé Vožice - rozhledna č.43

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Kontakt

CH26 Adventure Team ch26at@seznam.cz